18 Ağustos 2011 Perşembe





Yeşilyurt, Türkiye'nin doğuya açılan kapısı konumundaki Malatya'nın, sahip olduğu eşsiz doğa güzelliğiyle il merkezine 9 km. uzaklıktaki şirin bir ilçesidir. İlçenin güney kesimini Güneydoğu Torosların uzantısı olan Malatya dağları engebelendirmektedir. Kuzey kesimi Malatya Ovasının uzantısı içerisindedir. Bu nedenle yeşilin, suyun, dağların harmanlandığı insanı büyüleyen bir görünüme sahip güzellik ötesi bir alan...
İlçede tarihi anlamda çok fazla arkeolojik çalışma yapılamadığından eskiçağ tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte Şabandede mevkiinde yer alan Kaletepe'de bulunan 8. ve 9. yüzyıla ait Bizans kalıntıları, Bizans döneminde burada karakol nitelendiğinde bazı yapılar olduğunu göstermektedir. Bu yerleşimin daha sonraki dönemlerde de gelişerek devam ettiği görülmüştür. Eski eser olarak Osmanlı Tarzı ev ve yapılar göze çarpmaktadır.



Eğitim ve kültürel anlamda; okuma oranı %97 civarında olup, 18-25 yaş arası gençlerin büyük bir kısmı üniversite eğitimi almaktadır.


Karasal iklime sahip olan İlçede ekonomi, tarım, hayvancılık, dokuma ve küçük sanayiye dayalıdır. Şehir ekonomisine ciddi anlamda katkısı olan başlıca tarımsal ürünler arasında; kiraz, kayısı buğday, arpa, tütün ve üzüm gelmektedir. Dağlık bölgelerde ise hayvancılık ve arıcılık yapılmakta olup, kıl keçisi ve koyun yetiştirilmektedir.


İlçenin içinden geçen aynı zamanda ilçe topraklarını da sulayan Derme çayı, doğal ve eşsiz güzellikte yeşil alanlarıyla halkın dinlenme ve mesire yerleri haline gelmiştir. Derme suyu Karadağ'ın eteklerinden çıkar ve Pınarbaşı adını taşıyan kaynaktan modern sistemlerle İlimizin içme suyunu karşılamaktadır. Bu vesileyle doğal kaynak suyu içen nadir şehirler ar asında yer almaktayız.


Derme Suyunun geçtiği yerlerdeki bahçeler, Gündüzbey kasabası, Kıpılık, Derme Suyunun kaynağı olan
Pınarbaşı,kozluk köyü,Şabandede,Davulpınar inekpınarı,inek çayının geçtiği benzersiz vadi,koru deresi,güvercin  pınarı gezilebilecek  yerler arasında sayılabilir.

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...