10 Mart 2013 Pazar

10/03/2013 Orduzu Pınarbaşı Milli Park Düzenleme

Milli park düzenleme Orduzu Pınarbaşı Malatya Bir bölümü Koşu Spor Egzersiz Oturma Gurupları Köprüler Fayton Gezinti Alanları Pergolalar ahşap Evler Tamamen Doğal Aydınlatmalar



















































































































Malatya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, kent merkezine 3 kilometre mesafede bulunan ve sahip olduğu doğal güzellikleri nedeniyle halk tarafından mesire olarak kullanılan Orduzu Pınarbaşı mevkisinde Turgut Özal Tabiat Parkı kuruluş çalışmalarında önemli bir aşamaya gelindiği belirtildi. Halkın uzun yıllardan beri mesire alanı olarak kullandığı ancak sahip olduğu doğal güzellikleri kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Orduzu Pınarbaşı mesiresinde tabiat parkı kurulmasına ilişkin proje tamamlandı. Proje kapsamında bölgenin kuzey sınırından başlayarak gölet ve çevresindeki vadi de dahil olmak üzere toplam 38 hektar alanın gerekli ön çalışmalar tamamlanarak 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Milli Parklar Kanunu çerçevesinde ''Turgut Özal Tabiat Parkı'' olarak tescil edildi.
Yapılan tescilin ardından tabiat parkı kuruluş çalışmalarına sağlıklı bir altyapı oluşturması amacıyla, ''Uzun Devreli Gelişme Planı''nı hazırlanarak Çevre ve Orman Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık, hazırlanan Uzun Devreli Gelişme Planı'nı onayladı.
Uzun Devreli Gelişme Planı'nın ortaya koyduğu uygulama esaslarına göre hazırlanan ''Peyzaj Projesi''nin ise Çevre ve Orman Bakanlığının onayına sunuldu.
Peyzaj Projesi'nin onayını müteakip yatırım iş programı kapsamında yapım işine başlanacak. Peyzaj Projesi'nin onay süreci tamamlandığında; kır gazinosu, tırmanma ve seyir terasları, endemik ve diğer bitkilerin tanıtıldığı park, botanik bahçesi, gezinti ve tanıtım alanları, lokanta ve büfeler, şelale ve süs havuzları, çocuk oyun alanları, kamelyalar, pergoleler, yollar, yaya kaldırımları, yürüyüş ve bisiklet yolları, meydanlar, otoparklar, piknik üniteleri, piknik ve oturma masaları, tuvaletler, çeşme ve bulaşık yıkama yerleri, geçit ve köprüler, gölete uygun su aktiviteleri gibi alt proje ve proje bileşenlerini yapılacak.
Ödenek tahsis edildi
2009 yılında alanla ilgili plan-proje ve çevre düzenleme işlerinde kullanılmak üzere 450 bin lira tahsis edildi. 2011 yılında ise Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen yatırım iş programı kapsamında kullanılmak üzere 493 bin lira ödenek gönderildi. Ayrıca tabiat parkının içinde yabani hayatı çağrıştıran bir hayvanat bahçesinin de yer alacağı, bu kapsamda keklik, tavşan, ceylan, yaban kedisi, yaban koyununun da hayvanat bahçesinde bulunacağı belirtildi. 


0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...